Newsletter Dentactiv
Newsletter DentActiv
Fii la curent cu ultimele noutati DentActiv!
Nume
Prenume
Adresa de email
De acord cu termeni si conditii

Dictionar medical

Caria dentara
Este procesul distructiv cronic, care poate evolua cu sau fara simtomatologie inflamatorie tipica, provocand necroza structurilor dentare dure si in final poate avea efecte la nivelul pulpei dentare.
 
Cement radicular
Tesut dentar dur situat la nivelul radacinii dentare, de la colet pana la apex.
 
Ciment Glassionomer
Material de obturatie, folosit cu caracter provizoriu sau definitiv, cu aspect fizionomic, care are proprietatea de a elibera constant ioni de fluor. Poate fi folosit atat in realizarea obturatiilor cat si la cimentarea lucrarilor protetice fixe uni sau pluridentare.
 
Coafaj direct
Metoda biologic conservatoare, care consta in acoperirea pulpei dentare cu o substanta neiritanta, cu actiune antiseptica si antiinflamatorie avand ca scop mentinerea vitalitatii dintelui.
 
Coafaj indirect
Act terapeutic prin care se realizeaza obliterarea canaliculelor dentinare de la nivelul plagii dentinare, protectia pulpei fata de chimici si fizici, precum si stimularea mecanismelor de neodentinogeneza, ce se realizeaza prin aplicarea la nivelul plagii dentinare a unui material de coafaj.
 
Colet dentar
Zona anatomica a dintelui, situata intre coroana si radacina, unde are loc jonctiune smalt – cement.
 
Cuspizi
Formatiuni ovalare situate pe suprafetele ocluzale ale dintilor laterali si pe marginile incizale ale caninilor, variind ca si dimensiuni de la un individ la altul. Alaturi de santuri si fosete constituie relieful dintilor laterali.
 
Dentina
Structura dentara dura, mai putin mineralizata decat smaltul, dispusa sub forma de strat gros intre smalt si pulpa dintelui. Contine canalicule dentinare, canalicule responsabile de propagarea diferitelor excitatii care ajung la nivelul dintelui si transmiterea acestora la nivelul pulpei.
 
Egresiune dentara
Fenomen de eruptie dentara accelerata pana la depasirea planului de ocluzie, determinata de lipsa dintelui antagonist.
 
Fisuri dentare
Leziuni la nivelul smaltului si dentinei, fara pierderi de substanta.
 
Hipersensibilitate dentinara
Fenomenul dureros care apare ca urmare a expunerii directe a terminatiilor nervoase situate la nivelul structurilor, dure dentare (smalt, dentina), actiunii agentilor agresori din cavitatea bucala.
 
Materiale compozite
Materiale de obturatie definitiva, de tip rasinic, ce prezinta aspect fizionomic crescut si o buna stabilitate a culorii in timp.
 
Plaga dentinara
Leziune rezultata in urma unei manopere chirurgicale efectuate la nivelul structurilor dure dentare (smalt, dentina).
 
Plan de tratament
Se stabileste dupa ce s-a pus un diagnostic corect si tine de o serie de elemente legate unele de pacient, altele de medic. Este indispensabil ca pacientul sa fie constient de dificultatile pe care le va intalni medicul in timpul tratamentului, durata, discomfortul, eventual unele dureri si incertitudinea reusitei. Datoria medicului este de a expune clar avantajele si dezavantajele tratamentului, orice pacient intelegand astfel riscurile la care este expus.
 
Pulpa dentara
Tesut conjuctiv (vase si nervi) situat la nivelul camerei pulpare si a canalelor radiculare.
 
Smalt
Structura dentara dura, puternic mineralizata, situata la periferia coroanei dintelui.
 
Terapie odontala
Consta in tratamentul leziunilor carioase cantonate la nivelul structurilor dure dentare (radacina si coroana). Tratamentul acesta consta intr-o succesiune de etape clince prin care medicul indeparteaza tesuturile dentare (smalt , dentina) alterate de la nivelul leziunilor carioase si umplerea cavitatii rezultate cu materiale cu proprietati speciale, rezistente la presiunile masticatorii si la mediul salivar.
 
sus sus   inapoi inapoi