Newsletter Dentactiv
Newsletter DentActiv
Fii la curent cu ultimele noutati DentActiv!
Nume
Prenume
Adresa de email
De acord cu termeni si conditii

Dictionar medical

Combaterea placii bacteriene
- mijloace mecanice personale: periajul dentar, mijloace speciale (ata dentara, apa de gura);
- mijloace mecanice profesionale: periajul dentar profesional si detartrajul;
- mijloace chimice
 
Detartrajul
Este manopera dentara preventiv-terapeutica prin care se indeparteaza tartrul de la nivel supra si subgingival. Este o procedura ce trebuie efectuata periodic, ori de cate ori sunt depistate depozite tartrice. Este indicat:
a) in tratamentul profilactic si curativ al afectiunilor acute si cronice al paradontiului marginal si ale mucoasei bucale (gingivite, paradontite)
b) in pregatirea campului operator in vederea tratamentelor dentare (viitoare obturatii), protetice, ortodontice sau chirurgicale
 
Detartrajul cu ultrasunete
Ultrasunetele reprezinta vibratii mecanice cu frecvente mai mari decat cele percepute de urechea umana sub forma de sunete (peste 1600 Hz). Aparatele produc vibratii rapide ale varfului partii active care, tinute in contact cu depozitele de tartru, vor disloca si indeparta aceste depozite.
 
Periajul dentar
Este cel mai eficient mijloc de combatere al placii microbiene in cadrul metodelor profilactice de mentinere a sanatatii oro-dentare. S-a constatat ca cel putin doua periaje, insotite de curatire interdentara adecvata sunt suficiente in cadrul efectuarii lor corecte.
 
Periajul dentar profesional
Este metoda de indepartare profesionala, in cabinet, de catre personalul medical a placii bacteriene supragingivale si a coloratiilor intriseci. Se realizeaza cu instrumentar (periute, cupe sau gume) montat la contraunghi sau o piesa speciala de profilaxa si paste profilactice speciale cu grade diferite de abraziune, cu sau fara fluor.
 
Placa microbiana
Este cunoscuta sub denumirea de placa bacteriana, este un depozit dens, neomogen, nemineralizat, cu un continut complex de colonii microbiene dispuse intr-o matrice intermicrobiana; adera ferm la suprafetele dentare si la restaurarile fixe sau mobile. Nu poate fi indepartata prin simpla clatire cu apa si, daca exista un grad de mineralizare rapida genereaza o cantitate mare de tartru.
 
Prevenirea cariei prin administrare de fluor
Mijloace de administrare a fluorului - cale generala:
Pentru obtinerea efectului cariostatic este necesar aportul minim de 1.3mg F/zi. Suplimentarea, indiferent de metoda, depinde de concentratia fluorului in apa potabila, aportul mediu oferit prin alimente si concentratia fluor(F) din atmosfera. Cantitatea de F administrata este calculata si prescrisa de catre medic, acesta fiind cel care stabileste tipul si dozajul tabletelor cu F pe care copilul este instruit sa le suga seara inainte de culcare.
Mijloace de administrare a fluorului - cale locala:
Consta in aplicarea de catre medic a unor produse cu continut ridicat de fluor la intervale regulate de timp. Aceste aplicatii ofera protectie impotriva cariilor coronare si radiculare, dar si trateaza leziunile carioase incepiente, favorizand remineralizarea. Sunt indicate la pacientii cu hipersensibilitate, postdetartraj, la pacientii cu suprafete radiculare expuse, dar si dupa sigilari si slefuiri selective.
 
Sigilarea santurilor si a fosetelor
Reprezinta cea mai eficienta metoda de prevenire primara a cariei dentare. Consta in aplicarea unui material la nivelul suprafetelor dentare cu relief accentuat pentru a desfiinta retentivitatile acestora, dat fiind ca aproximativ 90% din leziunile carioase evolueaza la nivelul santurilor si fosetelor. Materialul de sigilare nu are calitatile unui produs profilactic activ (cu exceptia glassionomerilor care elibereaza fluor), el actionand ca o bariera mecanica intre mediul bucal si zonele retentive.
Este indicata la copii, la dintii recent erupti, in primele 24 luni de la eruptie vulnerabilitatea la carie e maxima. Astfel se sigileaza:
- la 3-4 ani dintii temporari;
- la 6-9 ani dintii permanenti – primii molari (erup la varsta de 6 ani in spatele dintilor temporari aflati deja in gura);
- la 11-14 ani premolarii si molarii secunzi permanenti.
Poate aparea postraumatic, dar si ca urmare a unor manopere terapeutice (preparari de bonturi in vederea protezarii fixe) sau aplicarea unor tehnici de albire a dintilor). Este un fenomen reversibil ce poate aparea la toti dintii permanenti si temporari.
 
sus sus   inapoi inapoi