Newsletter Dentactiv
Newsletter DentActiv
Fii la curent cu ultimele noutati DentActiv!
Nume
Prenume
Adresa de email
De acord cu termeni si conditii

Dictionar medical

Imagistica dentara
Aceste tipuri de radiografii nu afecteaza starea de sanatate a organismului uman, deoarece cantitatea de raze X din timpul expunerii este foarte mica. In prezent cabinetele de radiologie dentara detin aparatura performanta, ce filtreaza radiatiile X; in plus, exista radiografiile digitale, un sistem ce reduce radiatiile cu pana la 90%, totodata timpul de expunere este cel mai mic posibil. Precautii speciale sunt indicate doar pentru femeile insarcinate si cele care alapteaza, in general femeilor insarcinate nu le este recomandata expunerea la radiatii, in special in primul trimestru de sarcina.
 
Proiectii cefalometrice sau Teleradiografii de fata si profil
Acest tip de radiografie evidentiaza intregul craniu si este folosita pentru a examina dintii in legatura cu maxilarul si profilul pacientului. Este utilizata frecvent in ortodontie.
 
Radiografie cu film muscat sau Bitewing
Radiografia evidentiaza coroanele dintilor, aratand in acelasi timp dintele de sus si cel corespunzator de jos. Medicul poate observa din acest tip de imagine cele mai intalnite probleme stomatologice: caria, tartrul, pierderi in densitatea osoasa si boli gingivale.
 
Radiografie dentara
Imagine a dintilor si maxilarelor, obtinuta prin expunerea la radiatiile X.
 
Radiografie ocluzala - maxilara si mandibulara
Acest tip de radiografie este mai mare decat primele doua si evidentiaza localizarea si dezvoltarea dintilor, oferind informatii despre intreaga arcada, fie cea superioara, fie cea inferioara. Este utilizata pentru a vedea dintii aflati in eruptie, eventuale fracturi de maxilar, chisturi si abcese .
 
Radiografie panoramica sau Ortopantomografie
Radiografia panoramica ofera imaginea intregii danturi si a maxilarului pe un singur film. In timpul procedurii, mecanismul se roteste in jurul capului, in timp ce pacientul este complet nemiscat, captand astfel imaginea unor locuri mai greu accesibile, cum ar fi maselele de minte sau articulatiile temporo-mandibulare.
 
Radiografie retroalveolara periapicala
Aceasta ofera o imagine a intregului dinte, de la coroana pana la radacina si osul in care aceasta este ancorata. Radiografia ajuta medicul sa identifice unele dintre cele mai comune probleme: caria, abcesul dentar, modificari in densitatea osului, boli gingivale, starea lucrarilor de restaurare, prezenta tartrului, dinti impactanti sau fisuri. Filmul este amplasat in interiorul gurii, fiind tinut fie de un dispozitiv special, fie de degetul pacientului.
 
Radiografiile dentare extraorale
Sunt efectuate cu filmul in afara cavitatii bucale si au dimensiuni mult mai mari. Acestea sunt concentrate pe maxilar si craniu, oferind o imagine de ansamblu a danturii. Radiografiile extraorale contin mai putine detalii si sunt utile pentru a monitoriza dezvoltarea si relatia dintilor cu maxilarul si oasele fetei.
 
Radiografiile dentare intraorale
Sunt cele mai utilizate in stomatologie, deoarece ofera o imagine detaliata a dintelui si permit medicului sa observe carii, radacina, osul si stadiul de dezvoltare a dintelui. Filmul in radiografiile intraorale se afla in interiorul gurii, in cursul unei expuneri se obtin informatii despre maxim trei dinti vecini.
 
Sialografie
Reprezinta evidentierea glandelor salivare intr-o radiografie, cu ajutorul substantelor de contrast, ajutand astfel diagnosticarea unor afectiuni specifice glandelor salivare.
 
Tomografie computerizata dentara
Evidentiaza structurile interioare ale corpului in imagini bidimensionale, "in felii". Acestea permit efectuarea unor masuri de mare precizie in zona laterala mandibulara, pe arcada superioara, in zona sinusurilor si a foselor nazale. Tomografia computerizata dentara este utilizata pentru a identifica probleme legate de oasele fetii, cum ar fi tumori sau fracturi, de catre specialistii in endodontitie, implantologie si chirurgie buco-maxilo-faciala.
 
sus sus   inapoi inapoi