Newsletter Dentactiv
Newsletter DentActiv
Fii la curent cu ultimele noutati DentActiv!
Nume
Prenume
Adresa de email
De acord cu termeni si conditii

Dictionar medical

Drenaj endodontic
Reprezinta o interventie de urgenta in cazul parodontitei apicale acute ce consta in eliminarea secretiilor purulente, a resturilor pulpare si a dentinei alterate din canalele radiculare, cu ajutorul acelor de endodontie, urmata de spalaturi cu substante puternic antiseptic.
 
Endodontie
Endodontia este o specialitate stomatologica ce are in vedere prevenirea, diagnosticul si tratamentul afectiunilor pulpei dentare.
 
Fistula dentara
Canal care se formează in urma unui proces inflamator parodontal apical, prin care se realizeaza drenajul secretiei purulente in cazurile in care tratamentul medical de specialitate (drenaj endodontic) nu este realizat.
 
Gangrena
Este afectiunea dentara caracterizata prin descompunerea pulpei sub influenta bacteriilor de putrefactie si intereseaza exclusiv teritoriul dentar, fara a afecta parodontiul apical (tesutul care se afla in jurul apexului dentar). Gangrena pulpara nu are o simptomatologie manifesta, observandu-se o carie profunda cu modificari de culoare, lipsind insa sensibilitatea.
 
Necroza pulpara
Reprezinta mortificarea pulpei in conditii de asepsie, in urma epuizarii mijloacelor defensive, sub actiunea unor agenti agresivi mecanici, termici sau chimici. Simptomatologia este saraca, tocmai din cauza distrugerii complete a tesutului pulpar si implicit a fibrelor nervoase, dintele are un aspect mai putin translucid, uneori mat.
 
Obturatia de canal
Se face ulterior pulpectomiei, dupa ce s-a realizat tratamentul antiseptic la nivelul canalelor radiculare. Obturatia se realizeaza cu un material inert din punct de vedere biologic si insolubil in fluidele tisulare - cel mai adesea gutaperca, un compus din cauciuc, comercializat sub forma de conuri sau capsule. Conurile de gutaperca sunt alese in functie de dimensiunea fiecarui canal, pentru a se potrivi perfect, in timp ce gutaperca din capsule este injectata direct in canalele radiculare, conformandu-se la nivelul acestora. Prin tratament termic, gutaperca se topeste si se lipeste de peretii canalului, ocupand intreg spatiul. Obturatia canalelor are rolul de a preveni patrunderea bacteriilor din cavitatea orala sau prin foramenul apical.
 
Parodontita apicala
Reprezinta inflamatia tesutului periapical, cel mai frecvent fiind consecinta unui proces patologic aflat la nivelul pulpei dentare, de la nivelul caruia are loc difuzia substantelor nocive si a toxinelor microbiene. In functie de durata procesului inflamator, parodontitele apicale pot fi acute sau cronice (se repeta mai multe simptome acute).
 
Pulpa dentara
Tesut conjunctiv vascularizat si inervat, situat in cavitatea centrala a dintelui denumita impropriu nerv dentar, asigura formarea dentinei, precum si nutritia dintelui. Anatomic se clasifica in pulpa coronara (situata la nivelul coroanei dintelui) si pulpa radiculara (situata la nivelul radacinii).
 
Pulpectomia (Extirparea pulpei dentare)
Reprezinta manopera terapeutica prin care pulpa dentara, cu nervii si vasele de sange aferente, este inlaturata in totalitate din camera pulpara. In functie de metoda utilizata se clasifica in extirpare vitala (sub anestezie se realizeaza extragerea nervului din camera pulpara) si extirpare devitala (se utilizeaza substante mumifiante, care se aplica in interiorul dintelui, avand ca scop necrozarea nervului, fiind necesara o a doua sedinta de tratament pt extragerea acestuia).
 
Pulpita
Este o inflamatie a pulpei dentare, pe care o poate interesa partial (pulpa coronara) sau in totalitate (pulpa coronara si pulpa radiculara). Inflamatia pulpei determina presiune la nivelul camerei pulpare, presiune ce se exercita asupra tesuturilor vecine, pacientul percepand durere. In functie de severitatea inflamatiei pulpare si de raspunsul imunologic al fiecarui organism in parte, pacientii pot descrie durerea ca fiind moderata sau vie, localizata la nivelul dintelui afectat sau poate iradia pe traseul nervului trigemen. Durerea poate creste in intensitate noaptea.
 
Pulpotomia (Amputatia vitala)
Este procedura endodontica chirurgicala prin care se indeparteaza pulpa dentara infectata de la nivelul coroanei (pulpa radiculara se conserva). Aceasta procedura este indicata pentru dintii temporari sau pentru dintii permanenti tineri si se clasifica in:
- pulpotomie partiala sau chiuretaj pulpar (amputatie partiala) - se indeparteaza doar o parte a pulpei coronare.
- pulpotomie totala sau cervicala (amputatie totala) - se elimina intreaga pulpa coronara.
 
sus sus   inapoi inapoi