Newsletter Dentactiv
Newsletter DentActiv
Fii la curent cu ultimele noutati DentActiv!
Nume
Prenume
Adresa de email
De acord cu termeni si conditii

Dictionar medical

Abcesul vestibular
Cea mai frecventa forma a supuratiilor de cauza dentara sau parodontala. Evolueaza submucos in vestibulul superior sau inferior.
 
Alveolita
Infectie situata la nivelul alveolei, aparuta postextractional si avan cauze variate.
 
Analgezie
Suprimarea durerii.
 
Analgezie relativa / Inhalosedarea
Se refera la sedarea (linistirea, relaxarea) pacientului prin inhalarea protoxitului de azot cu concentratii mari de oxigen. In acest fel se reduce anxietatea pacientului, acesta nu mai resimte in mod neplacut manoperele terapeutice.
A nu se intelege ca inlocuieste anestezia locala prin injectie, scopul inhalosedarii fiind acela de a obtine un pacient relaxat, in conditii de confort pe scaunul stomatologic si pentru care tratamentul stomatologic sa ramana o experienta placuta. Pacientului i se va aplica o masca nazala cu ajutorul careia inhaleaza un amestec de protoxid de azot si oxigen, gaz ilariant care are proprietati atat sedative, cat si usor analgezice, inducand o stare de relaxare, de bine.
 
Anestezia
Folosirea unei substante care are rol in abolirea perceptiei durerii. Poate fi realizata cu ajutorul gelurilor sau spray-urilor anestezice, care actioneaza in contact cu mucoasa, sau administrata prin injectii in mucoasa, realizand astfel o anestezie locoregionala.
 
Anestezie prin infiltratie
Se injecteaza solutia anestezica in interiorul tesutului.
 
Anestezie topica (de contact)
Se bazeaza pe proprietatea mucoasei de a fi permeabila pentru unele substante; se obtine o anestezie de suprafata.Se realizeaza cu spray-uri si geluri anestezice.
 
Bresa dentara
Zona rezultata prin pierderea de pe arcada a unuia sau mai multor dinti.
 
Chiuretaj alveolar
Eliminarea tesutului de granulatie si a resturilor de membrana chistica cu ajutorul unor chiurete, avand ca scop obtinerea unui nou curat, cu pereti ososi rezistenti.
 
Decapusonare
Metoda chirugicala folosita in excizia fibromucoasei ce acopera coroana unui dinte aflat in eruptie, pentru a facilita eruptia completa si avand ca si urmare reducerea inflamatiei locale.
 
Edentatie
Stare fiziologica caracterizata prin lipsa unuia din 16 dinti de pe o arcada dentara.
 
Extractia alveoloplastica
Extractia realizata urmarind atat indepartarea dintelui din alveola cat si dirijarea procesului de cicatrizare incat sa se obtina o creasta alveolara favorabila aplicarii corecte a protezelor ulterioare (fixe+mobile).
 
Extractia dentara
Interventie de necesitate ce consta in indepartarea unui dinte care provoaca sau intretine procese inflamatorii–infectioase locale, regionale sau generale ce nu pot fi lichidate prin tratamente conservatoare. Orice extractie trebuie facuta sub anestezie.
 
Fracturi alveolare
Leziuni limitate de obicei la nivelul alveolei dintelui extras, intinzand unul dintre peretii alveolari.
 
Frenectomie
Metoda chirugicala de corectare a frenurilor hipertrofice, prin excizia in masa a tesutului, urmata de sutura marginilor plagii, conformand astfel structura.
 
Frenotomie
Metoda chirugicala de corectare a frenurilor scurte sau lungi.
 
Hematom
Se formeaza in urma inteparii plexurilor vasculare din cadrul anesteziei si se manifesta prin aparitia imediata a unei tumefactii a obrazului care se mareste rapid. In 7-8 zile se resoarbe.
 
Hemostaza
Oprirea unei hemoragii postextractionale.
 
Incluzia dentara
Ramanerea unui dinte intraosos sau submucos dupa perioada sa normala de eruptie.
 
Luxatia dentara
Realizeaza o largire progresiva a alveolei, urmata de ruperea fibrelor ligamentare dentoalveolare si mobilizarea dintelui.
 
Mandibula
Os mobil, in forma de potcoava. La nivelul celor doua maxilare sunt amplasati dintii pozitionati in alveole, cate 16 dinti pentru fiecare arcada.
 
Maxilar superior
Principalul os in jurul caruia se situeaza cele 12 oase neurale.
 
Menton
Proeminenta osoasa anterioara, rotunjita a mandibulei.
 
Neoplasm
Proces patologic de formare de tesut nou tumoral.
 
Osteita
Leziune de natura inflamatorie-infectioasa cantonata la nivelul tesutului osos propriu-zis.
 
Regularizarea de creasta
Consta in indepartarea marginilor osoase ale septurilor interdentare sau interradiculare.
 
Rezectia apicala
Metoda chirurgicala care consta in extirparea tesutului periapical bolnav, fiind precedata sau nu de tratamentul endodontic corect si obturatia corecta a canalului.
 
Sinus lift
Consta in elevatia mucoasei sinusale, avand ca scop aditia de os in zona respectiva, obtinand astfel o crestere in grosime a crestei.
 
Sinus maxilar
Cavitate pneumatica situata in interiorul corpului maxilar.
 
Sutura postextractionala
Consta in alipirea marginilor plagii rezultate in urma extractiei prin intermediul unui fir de sutura. Favorizeaza formarea unui bun cheag intralveolar, protejeaza plaga de mediul bucal, impiedicand infectia si reducand durerea.
 
Trismus
Contractura reflex a muschilor ridicatori ai mandibulei, aparuta in conditii pasagere, adesea asociata eruptiei molarilor III (molari de minte).
 
sus sus   inapoi inapoi